Candida behandeling

Een schimmelinfectie, oftewel Candida, kan voorkomen op verschillende plaatsen van het lichaam. Het wordt veroorzaakt door de Candida Albicans. Dit is een bepaald soort gist dat van nature in de vochtige gedeeltes van het lichaam aanwezig is.

Hierbij moet dan onder andere worden gedacht aan:

  • de mond,
  • de darmen en
  • de vagina.

Maar het kan leiden tot klachten op het moment dat je weerstand vermindert, waardoor de balans tussen aanwezige micro-organismen en afweerstoffen in je lichaam om deze organismen te lijf te gaan verstoord is. Lees hier meer over de symptomen en de behandeling van candida ofwel schimmelinfectie.

Vooral de schimmelinfectie van de vagina komt vaak voor. Het is niet iets om je voor te schamen: het heeft namelijk geen enkele relatie tot gebrekkige hygiëne. Bovendien is het ook geen SOA.

De schimmelinfectie van de vagina

Candida in de vagina is een veelvoorkomend probleem. Onderzoeken wijzen uit dat ongeveer driekwart van de vrouwen te maken krijgt met een vaginale schimmelinfectie gedurende de vruchtbare jaren. Vooral erg vervelend is het als het chronisch wordt. In dat geval komen de symptomen steeds weer terug en worden ze als hinderlijk ervaren.

Symptomen vaginale schimmelinfectie

  • Hierbij moet je vooral denken aan jeuk en afscheiding.
  • Daarnaast ervaren vrouwen met een (chronische) schimmelinfectie een verminderde interesse in seks en vermoeidheid.

Bovendien is het hebben van seks terwijl je geïnfecteerd bent zeer af te raden, omdat je partner dan ook last kan krijgen van symptomen zoals jeuk en roodheid. De beste manier om vast te stellen of de vagina geïnfecteerd is met Candida is door een arts te raadplegen.

Lees hier meer over verschillende schimmelinfectie en de bijbehorende symptomen.

Uiteraard is een vaginale schimmelinfectie heel vervelend. Niet alleen zijn de symptomen die het met zich meebrengt een bron van frustratie, vergeet ook de psychologische effecten niet. Niemand wil het plezier en genot van een intieme relatie laten verstoren, en zeker niet door een (terugkerende) schimmelinfectie! Daarom is het raadzaam om een schimmelinfectie aan te pakken. Daar zijn middelen voor, die effectief en langdurig de schimmelinfectie weten te remmen of zelfs helemaal weten te laten verdwijnen.

Oplossingen tegen een Schimmelinfectie

Als er inderdaad sprake is van een vaginale schimmelinfectie kun je een paar dingen doen. Let hierbij ook op met wat je eet: een eetpatroon van veel geraffineerde koolhydraten, verschillende soorten kaas, gist, paddenstoelen, fruit en sommige soorten groente verslechteren de balans tussen de Candida en het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Daarnaast is het beter om alcohol te vermijden bij een schimmelinfectie. Ook stress, antibiotica en de anticonceptiepil kunnen de schimmelinfectie verergeren. Daarnaast zijn er ook enkele factoren waar je zelf niets aan kan doen. Zo hebben verschillende wetenschappelijke studies aangetoond dat genetische aanleg ook een rol speelt bij het ontwikkelen van chronische vaginale schimmelinfecties.

Vaginale schimmelinfectie behandeling

Als je een vaginale schimmelinfectie hebt, wil je maar één ding: ervan af. Hier zijn verschillende middelen voor, zoals:

Deze medicamenten zijn zeer effectief, waarbij Itraconazol ook kan worden gebruikt voor schimmelinfecties op andere plekken van het lichaam, zoals de nagels of de huid net zoals terbinafine. Vraag aan uw arts of via een consult bij de arts online welke van deze middelen het beste bij uw type van schimmelinfectie past. Zo zijn sommige beter voor lokale behandeling van een schimmelinfectie (bijvoorbeeld wanneer het alleen de buitenkant van de vagina betreft), terwijl anderen een groter gebied beslaan, zowel inwendig als uitwendig. Welk type medicijn je ook kiest, ze zorgen er allemaal voor dat je schimmelinfectie (candida) tot het verleden behoort.